Gezondheid & Welzijn

Net als bij andere hondenrassen is het ook bij de Entlebuchers van belang om het ras gezond te houden. Vanwege de beperkte populatie wordt er door de fokkers van de erkende rasverenigingen, in binnen- en buitenland, gelet op geschikte combinaties van de beschikbare reuen en teven. De gegevens van alle rashonden worden bijgehouden in de computerprogramma’s Animal Stackers cq. Dogbase.
Geïnteresseerde nieuwe baasjes willen we op het hart drukken om contact op te nemen met de Entlebucher Sennenhonden Club of met de ESVN.

De populatie Entlebuchers is zo beperkt dat de landelijke verenigingen ondersteuning bieden bij het vinden van de juiste fokcombinaties. Seppl heeft inmiddels een aantal belangrijke onderzoeken en keuringen afgerond:

  • Röntgenonderzoek naar Heup Dysplasie - Uitgevoerd door Dr. Dré Koolen van DAP Ell en beoordeeld door Schweizer Sennenhund Verein für Deutschland e.V. - Uitslag Dysplasie-frei (HD-F Klasse A1)
  • Hartauscultatie - Uitgevoerd op 6 augustus 2009 door Vetsuisse-Fakultät Universität Zürich - Onderzoek met de stethoscoop. Uitslag: Harttonen zijn normaal
  • Echografie-onderzoek naar Ectopische Ureter - Uitgevoerd op 6 augustus 2009 door Vetsuisse-Fakultät Universität Zürich - Er kon slechts één instroomopening in beeld gebracht worden tijdens deze echo. Deze urineleider is ectopisch (gradatie B). Vanwege de relatief gunstige intrede in de "flessenhals" verwacht de dierenarts dat er bij Seppl geen gezondheidsklachten zullen optreden
  • DNA-onderzoek prcd-PRA - Bloedmonster door Dr.med.vet. Paul H. Boss genomen in Frutigen op 18 februari 2010 en verstuurd naar Laboklin. Uitslag Genotype: N/N (A, vrij)
  • Oogonderzoek - Uitgevoerd op 17 maart 2010 bij de Universiteit Utrecht Faculteit Diergeneeskunde door Prof. Dr. M.H. Boevé - Naast het voorgeschreven onderzoek naar erfelijke oogafwijkingen is Seppl ook onderzocht door middel van gonioscopie. Voor alle (erfelijke) oogafwijkingen geldt dat Seppl "vrij" is
  • Echografie-onderzoek naar Ectopische Ureter - Uitgevoerd op 28 april 2010 door Dr. S. Hungerbühler van de Tierärtzliche Hochschule Hannover - Naast de instroomopening die eerder al, in Zürich, in beeld werd gebracht kon nu ook de tweede goed afgebeeld worden. Deze urineleider zit, ten opzichte van de andere, anderhalve centimeter verder naar voren in de blaas (gradatie A). De diagnose van Uni Hannover werd bevestigd door de Uni Zürich, waar de resultaten centraal worden beoordeeld en het totale onderzoek naar EU geëvalueerd zal worden
  • Hondenshows - Zie de rubriek Resultaten

Bij de Entlebucher Sennenhonden Club staat de gezondheid van de nakomelingen hoog in het vaandel. Er is veel praktische ervaring en achtergrondkennis aanwezig om hun leden met raad en daad bij te staan. Via het clubblad worden de leden op deskundige wijze geïnformeerd over belangrijke zaken en recente ontwikkelingen.

Deze website wordt steeds verder uitgebreid met artikelen uit het clubblad en uit andere bronnen. Om een artikel te kunnen lezen heeft u een Acrobat Reader nodig, die u gratis kunt downloaden.

Met de aangeboden artikelen willen wij u een compleet beeld verschaffen van de inspanningen die bijdragen aan een gezond(er) hondenras. De vele informatie betekent niet dat u te maken heeft met een ras met problemen. De levensverwachting van de Entlebuchers is tussen de 10 tot maximaal 14 jaar. Net als bij andere hondenrassen zijn gezondheidsklachten echter nooit geheel uit te sluiten.

In geval van vragen nodigen wij u uit om contact op te nemen.